.::KESAYANGANKU::.

15 June 2010

Assalamualaikum..

Hari ni start dari aku bangun subuh dah ujan..
Rasenye dari malam tadi kot..
Tapi tak sedar memandangkan aku tidur dengan bersungguh2..hik3=p
So, pas subuh je..aku pun niat nak syahid seketika..=)
Dalam kul 10 kot tersedar sebab mak masuk bilik..
Ambik cadar kat almari aku..


Dah sedar tu, melampau ar kalau nak tdo lagi..
Tros g dapur tengok pe yg ade..[bkn utk mkn ye!utk nk msk jpg]
Ikan, ketam n siput [siput pe ntah] de dalam peti ais..
Mak cik aku hantar petang semalam..
Maknenye tak payah la g beli ikan hari ni..
Sangat bagus..lagipun hujan lagi..ssh nk kuar
So mak cakap nak buat kari ketam..


Untuk pengetahuan sume..
Aku tak pernah memasak kat umah yer..
Bukan malas, tapi mak aku memang tak bagi..
Bukan jugak sebab aku masak tak sedap..hahaha
Tapi aku rase mak mcm xbape caye kot yg aku dah bleh masak..
Hanya masak nasi n goreng ikan je yg bleh wat..


So, aku just tanye mak nak masak ape tiap hari..
Dan tugas aku sediakan ape yg diperlukan..
Contohnye kupas n potong bawang..
Potong sayur..mcm hari ni mak nak masak kari..
Ambik daun kari siap2..[depan umah je]
Lebey kurang pembantu cheft la aku ni..ngeh3


Tingat mase mule2 aku masuk dapur untuk masak..
Sebelum tu, aku hanye pandai masak megi n nasi jer..
Yang len memang tak tau langsung..
Walaupun aku dok umah sewa yang bleh masak sendiri..
Tapi aku memang tak masak..makan kedai hari2..huhu
Semuanya berubah bile...................


Kawan baik aku dapat UKM,name die Zaza Maisara..
Aku tak ramai kawan, sebab aku susah nak caye n rapat ngan orang..
Tapi dgn member aku ni byk yg kami sekepala [byk gak yg x] =p
Aku knal die mase mule2 masuk blajar..tahun 2004..
Sejak tu la aku rapat ngan die, memang ape2 pun skali la..
Sampai la kitorang sambung degree skali di tempat yg same..


Mase sem 5, die dapat tawaran LLB kat UKM...
Die apply UPU, aku tak apply pun..sebab MUET pun xde mase tu..
So, bile die g UKM..tinggal la aku keseorangan..
Dah xde kawan nak kuar makan,nak g klas,nak uat esemen..
Mase tu aku memang sedih giler ar...
Aku asyik terperap n nangis je kat bilik..hik3 [malunye klu ko bace za]
Nasib bek MH ade..die la yg dok pujuk aku bg semangat balik..
Macam putus cinta plak..hahaha


Then, disebabkan aku xde kawan nak kuar makan..
Aku terpakse masak la..dan buat pertama kalinya..
Aku masuk dapur untuk masak..
Menu pertama yang aku masak...jeng3..AYAM MASAK MERAH..
Siap bawak laptop masuk dapur lagi..
Sebab tengok resepi..takut sangat mase tu..
Ape la rase masakan aku tu..pk macam2..hik3
Lastly..memang menjadi n sangat sedap...[perasankah aku??haha]


So, start dari situ la aku mule blajar masak..[umur 22]
Sumenye aku search kat google jer..
Kalau nak yang lagi sedap..aku masak sambil kol mak..=)
Sekarang ni macam tak caye jer..aku dah bleh masak..
Banyak gak la yang aku dah cube n sumenye ok..
Cume paprik je tak bape jadi sangat hari tu..
Tapi still ok sebab first time cube...


Macam panjang je n3 ni..huhu..
Macam biase ade sedikit gambar kat bawah..=)



mase ni ujan tgh lebat..tp xnmpak la plak ayaq hujan..


ni la kwn aku tu [kiri] mase ni kami grade dip 2007


lebey kurang camni la rupe masakan pertama aku..


daun hiasan2 n kacang yg kaler hijau tu pun semua aku boh..
mmg aku ikut rsepi sebijik2 mase tu..hahaha




4 2 Butterfly Comel:

atinera said...

hahahahhahaha...
teharu wei smpi nk nangis nie....
xsangka ko leh nagis2 sbb xder aku..huhu

Hapiz Rahman said...

macam sedap je.. huhuh

Aqeeda Mumtazah said...

wah hebatnya ko yana..patutla ko berjodoh cepat..hehe

Yana Houry said...

@Aqeeda Mumtazah
hahahaha..ape la ko qid..

.:: PRINCESS JOURNAL'S AGE ::.

Cute Grapes 2