.::KESAYANGANKU::.

09 December 2010

Assalamualaikum semua...

~tengah dok edit-edit report...
ade calling masuk dari no tak dikenali...
mule-mule tak nak jawab...
tapi 3x die kol, rase bersalah la plak...
aku pun jawab la...


Aku : Hello.....

Pemanggil : Hello, K.yana bz ke?? [suare lembut seorang aweks]

Aku : eerr..xde la xbz pun, sape ni???

Pemanggil : A ni... [name terpakse dirahsiekan]

Aku : owhh..A ke, ni number baru plak ke?

Pemanggil : ha'ah tukaq number plak...

Aku : kamoo ni asyik tukar number jer..poning den..haish...


***banyak lagi yang diborakkan tapi kite straight to the point ok****


A : K.yana...A nak tanye sesuatu ni & nak mintak pendapat K.Yana...

Aku : ape die A?? kalau akak tau akak jawab...

A : K.Yana arif kan bab cerai berai???

Aku : [terkejut n mule pk yang bukan2] eerrr...nak kate arif tu xla lagi A..tapi tau la sket2 coz sekarang ni kan akak ngah praktikal n kebanyakkan kes syariah berkaitan cerai la...

A : A nak gtaw K.Yana ni tapi K.Yana janji janji jangan gtaw sesape terutamanya En. D

Aku : yer..akak janji...

A : A ade kawan dengan B..B ni suami orang, umur 21, die kawin mase umur 19tahun..kawen pun atas desakan family sebab mase tu B dengan isteri die tgh bercinte...asyik berkepit sane sini then family pun suruh kawen la sebab takut bende xelok berlaku...

Aku : ok...then???

A : family pompuan [isteri B] dah buang die sebab tak setuju dorang kawen awal sangat...

Aku : ok...teruskan tau..akak tengah mendengar..=)

A : ok..sekarang ni En.B dah tak bahagia dengan isteri die..asyik gaduh n dah xde sefahaman..tapi K.Yana jangan salah faham plak...dorang gaduh bukan sebab A taw..dari sebelum A knal En.B, kawan2 En.B dah cerite die memang dah xbahagia dengan isteri die...

Aku : ok2...teruskan...

A : sekarang ni En.B nak ceraikan isteri die...tapi parents En.B halang n ugut En.B..kalau En.B ceraikan jugak isteri die..dorang akan wat police report n akan pastikan En.B meringkuk dalam penjara...so, A nak tanye K.Yana bleh ke camtu?

Aku : hurm...akak jawab satu2 la ek..firstly, En.B dan isteri die dah pernah g kaunseling ke??soal nikah cerai ni bukan bende kecik...tak bahagia yang dimaksudkan oleh En.B tu camne??semua tu perlukan penjelasan yang details..so orang luar macam kite xleh masuk campur sebab ni urusan rumahtangga diorang..so akak cadangkan ape2 pun A gtaw En.B soh die bawak wife die g pejabat agama n rujuk bahagian kaunseling rumahtangga...

seconly, parents En.B nak wat police report??atas tuduhan ape??rasenye dorang xde kelayakan nak buat camtu..sebab En.B xde buat ape2 kesalahan...


A : sebenarnye kan K.Yana, En.B ade cite kat A yang die dah pernah lafazkan cerai kat isteri die...

Aku : hor?bile?

A : lame dah...

Aku : pastu dorang g Mahkamah tak???

A : tak p pun sebab parents En.B cakap lafaz tu tak sah..xberlaku perceraian...

Aku : uiks..boleh plak camtu, mane bleh A..ni dah kes besar tau..sepatutnya En.B kene g Mahkamah Syariah n cakap nak buat pengesahan lafaz cerai...then mahkamah akan wat persidangan n panggil pihak2 yang terlibat..after that baru mahkamah yang akan tentukan samada lafaz yang dibuat itu sah atau tidak berdasarkan bukti dan saksi2 yang dikemukakan..mane bleh main cakap je lafaz itu sah ke x..huhu so sekarang ni En.B masih tinggal dengan isteri die???


A : yup, die dok dgn isteri die lagi sebab takut parents die marah...

Aku : Ya Allah..kalau betul la dakwaan En.B yang die ade lafazkan cerai pada isteri die..dorang mane leh dok sebumbung dah...

A : Abes tu camne K.Yana??

Aku : soh jugak En.B g mahkamah..ni keje mahkamah..tak leh setel2 sendiri...

A : dulu En.B dah penah g pejabat Agama tapi parents die ade knal dengan org dalam n parents die gtaw orang tu tak bagi proses kes die...

Aku : ha???huhu sangat xfaham..xkan ler orang pejabat agama tu ikut je kot???

A : ye..orang tu ikut jer..btol K.Yana

Aku : meh sini akak report kat pihak atasan, mane leh campurkan keje dgn urusan peribadi..huhu..geram nyer...nanti A mintak name orang tu n die kat Jabatan mane...ok..

A : errr...ok nnt A try tanye En.B...

Aku : erm..ni A kawan dengan En.B ni mak abah A taw x???

A : taw..tapi dorang memang halang la K.Yana..family En.B pun same..due2 family xsetuju kami berkawan...

Aku : dah lame ke A knal En.B???

A : beberapa bulan yang lepas...

Aku : A serius ke dengan die??En.B pun serius dgn A????

A : ye la K.Yana..kami memang dah serius n die nak kami kawen la...

Aku : hurm, A...ni nasihat peribadi akak la..A fikir btol2 dulu sebelum buat ape2 keputusan..A mude lagi..jangan terburu-buru dalam memilih pasangan...bukan ape A, lelaki tu yang akan jadi suami n ayah buat anak2 A suatu hari nanti...lagipun mak abah xsetuju..bukan saje2 dorang xsetuju A..akak knal sangat mak abah A tu...kalau xde sebab dorang mesti ok punye...

A : ntahla K.Yana..tapi A memang sayang & cintakan die...

Aku : akak faham, tapi A mungkin tertipu dengan perasaan A sendiri..keje syaitan semua tu A..percaya la A...akak bukan nak sokong sape2..tapi akak bercakap berdasarkan sedikit pengalaman yang ade, dah macam2 kes perceraian yang akak jumpe...hubungan yang xde restu mak ayah ni banyak dugaannye A..akak takut A xkuat nak hadapi semua tu nanti...

A : tapi die cakap die sayangkan A sangat2...

Aku : hurm..akak serba salah la nak cakap..tapi akak terpakse gak cakap..minta maaf ye kalau mengguris hati A...

A : xpe..ape die K.Yana??

Aku : kalau En.B leh buat kat isteri die macam2..xmustahil die akan buat dekat A bende yang same nanti..sebab isteri die tu pilihan die sendiri dulu..dulu die cakap die cinta isteri die gak kan??sampaikan isteri die sanggup tinggalkan family demi untuk En.B??sekarang ape dah jadi???

A : tapi isteri die tu bukan pompuan yang baik K.Yana..kurang ajar pompuan tu...

Aku : A knal ke isteri die??sape yang gtaw camtu??

A : knal gitu2 je la...En.B la gtaw...

Aku : skali lagi akak mintak maaf, sudah terang lagi bersuluh yang En.B bukanlah lelaki yang baik..lelaki yang baik takkan burukkan isteri die pada orang lain...orang yang suke cerita pasai keburukan orang ni sebenarnye tengah mendedahkan keburukan die sendiri...

A : tapi die cume luahkan perasaan, die xde sape nak luahkan...

Aku : nape perlu ngadu pade A??die ade motif..sebab nak simpati dari A..konon2 die mangse keadaan n langsung tak bersalah...

A : hurm..ntahla akak...

Aku : akak xtau la A..walaupun akak xknal En.B, tapi dari ape yang A cerita pade akak..naluri akak mmg mengatakan En.B bukan lelaki yang baik...akak xnak A jadi mangse die..akak nak yang terbaik buat adik2 akak...

A : ......[diam]

Aku : A fikir btol2 ek..luangkan sedikit mase..buat solat hajat..Allah je yang mampu tolong A..mintak Allah tunjukkan jalan yang betul..nanti papehal A call akak ek..akak tau sekrang ni A pun keliru...


***END***


1 2 Butterfly Comel:

NARDtheNERD said...

pening lah masalah cerai berai ni.
hoho.

:))

.:: PRINCESS JOURNAL'S AGE ::.

Cute Grapes 2