.::KESAYANGANKU::.

17 October 2010

Assalamualaikum semua...

~aku nak cite pasal entry sebelum ni..huhu, okey camni..ade sorg makhluk Allah ni, sebenarnye die member aku mase sekolah rendah dulu, dah kawen n beranak pinak..okey itu pengenalan cerita..hehe..



~minah ni nak knalkan aku dgn kawan husband die, katenye mamat tu ngah cari aweks nak dibuat isteri, then aku cakapla aku tak nak..pastu die punye tone suare dah berubah..persoalkan mcm2..nape aku xnak??mamat tu kaye..good looking..keje hotel pangkat tinggi n mcm2 la yg die dok promote mamat tu...




~aku cakap la aku mmg xnak n tolong jgn pakse aku, pastu die nak tau gak nape aku xnak..aku pun cakapla aku dah ade seseorang dalam hati aku n kami dah berkawan hampir 9tahun...die tetap xpuas hati n cakap macam2..tibe2 die tanye hensem ke pakwe ang tu???kaya ke??? so aku pun jawabla "aku ni bukannye cantik pun n aku bukannye org kaye, so sesuai la dgn aku..xperlu la aku nk cari yg hensem n kaye nnt xsesuai plak dgn aku..yg penting ape yg aku nak die ade.."



~die bertambah2 xpuas hati dgn jawapan aku tu...pastu die ckp mcm2 n aku pun segan nak cite kat sini..n last word die ckp "ang ni ngaji xabes2, wat abes uit ja, umuq dah 24 keja xdak lagi..kawen pun blum..membazir masa ja"...



~aku pun hot ar..aku ckp "aku blajar ade aku mintak uit ang ke??ang cakap seolah2 org xde pelajaran langsung..ang sedar la ilmu tu kita akan bawak sampai mati..so jgn hina ilmu k!!aku tak suka"


~then aku minta maaf kalau ade mengguris perasaan die n tros letak phone..



p/s : aku mmg btol2 xfaham dgn org yg macam ni..die siap ckp lgi nyesal kawen awai..kalau x mamat tu mmg die dah kebas..rase sgt2 malu bile seorang perempuan Islam ckp camtu...seolah2 langsung xbersyukur dgn ape yg ade...



6 2 Butterfly Comel:

BUJANG SUSAH said...

salam... hehehe.. nak komen la eh.. sikit jerk..

Pertama kalau saya duduk di tempat kawan awk tu.. kalau saya betul2 ikhlas nak tgk kawan saya bahagia, mmg saya cuba buat perkara yg sama (x termasuk maki hamun ler...) cuma bab promotion tu jer yg x berapa kena. kacak kaya dan ntahapaapantah..

Keduanya.. klau saya jadi awk.. dah kawan 9 tahun.. lama dah tu.. nak tunggu apa lagi. suruh jer la pakwe tumasuk meminang.. lama2 nanti basi lerr.. mcm awk kata.. nak kawin bkn nak tengok duit..bkn nak tgk rupa paras.. sbb rasulullah pun kata "sebaik2 wanita adalah yg mudah maharnya" maksudnya mudah disini masa zaman rasulullah dulu maskawin x semestinya duit. asalkan ia x menyusahkan jer. kita zaman mordern ni dah sesat banyak.. nak kawin mesti ada hantaran.. mesti ada serba serbi.. Rasulullah x pernah ajar pun buat mcm tu. yg wajibnya adalah maskhawin dan aqad nikah... selesai. So maksudnya disini jika kita betul2 nak ikut hukum islam kena la tgk tang situ jugak. kita nak seorang yg alim dan yg baik... tp bab nikah kawin kita xnak plak ikut sunnah rasulullah.. nanti klau bercerai berai senang2 jer salahkan takdir.. wallahualam.

so kesimpulannya jika kita benar2 nak ikut islam, tiada alasan pakwe awk tu nak masuk meminang. saya doakan awk cepat2 bertemu jodoh eh.. hehehehe... wassalam.

nur said...

setuju dengan komen di atas..
n kawan tu pun satu la.. cakap la elok2 kan.?

ALL IN ONE

amira said...

hurm.. dia ambik berat pasal awak,, tapi tak kena gayalah pulak ye..huhu

iDa_MutHiaH said...

salam...mungkin ada sebab penulis blog nie x mau kawen lg...walau dah 9 tahun berkawan...

kenapa perlu ada words "lama2 nanti basi???".

Yana Houry said...

thanks atas nasihat semua, setiap org berhak menyuarakan pendapat :) ni jwpn sy

1. sy xrase die ikhlas n nk tgk sy bhgia, sbbnye sy terlalu mengenali sikap n perangai beliau. klu btoi2 nk sy bhagia mesti taw care n pilihan sye camne..ade ke bg mamat yg pkai gelang,rantai n seluar pendek...mintak dijauhkan nauzubillah

2. Ajal maut n jodoh pertemuan itu kerja Allah..kita taw ke bile kite nak mati???????mcm 2 jgk dgn jodoh..harap faham..kami berkawan sejak dibangku sekolah..xkan nak kawen trus lepas sekolah kot???masing2 ade cita2...sy baru saje habes blajar n insyaAllah dah ade perancangan ke arah tu..mohon doa dari semua..

3. yup..sy setuju dgn ida..nape perlu ade istilah lame2 nnt basi???bg sy selagi mane seseorg itu boleh jage pergaulan n batas2 syariat, xtimbul soal basi ke lemau ke??jadilah wanita yg bermaruah..ape yg kite buat di dunia ni semuanya bergantung pade diri kita..klu kite beribadah tapi semate2 utk dpt pujian xgune gak..itu perumpamaan jer..:)

mohon maaf klu ade salah silap..:)

Ct SoLeHa said...

bace komen2 yg panjang..

.:: PRINCESS JOURNAL'S AGE ::.

Cute Grapes 2