.::KESAYANGANKU::.

18 November 2011


**entry lama dipublish semula**

~ketika kedengaran khatib membacakan khutbah dari masjid berhampiran...
kelihatan 'pemuda-pemuda gagah' masih lagi sibuk dengan urusan masing-masing...
ade yang sibuk dok bercerita, berborak tak ingat dunia, gelak huhahuha...
ade plak yang sibuk baca paper sendirian...
ade jugak yang sibuk melayan telefon...
ade yang sibuk dengan kereta & motor...
lupakah 'pemuda-pemuda gagah' itu hari ni hari Jumaat...
pekak kah mereka kalau langsung tak dengar suara khatib membaca khutbah...
jarak masjid bukannya jauh mana sangat....
kalau aku boleh dengar, mustahil la diorang tak dengar...
tahap pendengaran sama jer...

SYARAT-SYARAT WAJIB SOLAT JUMAAT
1. Islam
2. Baligh
3. Lelaki
4. Berakal
5. Berkemampuan
6. Merdeka
7. Bermukim

Kalau nak ikutkan syarat-syarat yang ditetapkan, aku yakin 100% 'pemuda-pemuda gagah' itu telah cukup ketujuh-tujuh syarat yang Islam tetapkan.

Tak pasti la dorang ni tak pergi solat langsung ataupun pergi lepas habes khutbah. Tetapi!!khutbah Jumaat adalah salah satu daripada syarat sah solat Jumaat. Tanpanya, solat Jumaat tidak sah. Jadi, khutbah Jumaat itu adalah WAJIB. Kalau just pergi solat tapi tak dengar khutbah, takde beza pun dengan tak pergi langsung.huh!geram2!!!

"Dari Abu Jakdi ad-Dhamri bahawa Rasulullah SAW bersabda : Sesiapa yang meninggalkan solat Jumaat 3 kali dengan sengaja, maka Allah SWT akan menutup hatinya drp menerima petunjuk" Hadith riwayat Abu Daud

Masjid kat Malaysia ni semuanya selesa, ade aircond n lengkap serba serbi..ape lagi alasan anda???
Photobucket

7 2 Butterfly Comel:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

dan lagi menyakitkan mata dan juga hati..

bila keluar hari jumaat kat shoping complex bersepah lelaki yg dok berdating ngan GF sedangkan time tu orang sembahyang jumaat..

Yana Houry said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr
tu la pasai...huhu ntah la dunia akhir zaman...

LaNuNsepet said...

ramainya solat tu..
kita cni bawah bumbung redup n ber ekon lagi..

tq sebab mengingatkan :-)
bagus entry nih yana.

Mohd Ashraf Arif Bin Mohd Ali said...

hrm bro ko nya blog nie ctik arrr..bguih noo

Mohd Ashraf Arif Bin Mohd Ali said...

nanti akupon nk try wat blog mcm ko jgak la....

diana said...

maknanya depa tak gagah mana la tu...
heheheh

kak lang said...

hehehe, xkn dorg priod kut..

.:: PRINCESS JOURNAL'S AGE ::.

Cute Grapes 2